reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Tibor Švarda

Tibor Švarda

Bloger 
  • Počet článkov:  124
  •  | 
  • Páči sa:  1x

The man who is trying not to become a man of success but rather a man of value. Absolvent Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Žijúci a pracujúci v Zürichu vo Švajčiarsku. Zoznam autorových rubrík:  Na zamyslenieSvetové dianieFilmový kútikTýždeň vo sveteČínaFotky

reklama

Týždeň vo svete

Kríza núti ľudí byť kreatívnejšími, alebo 9 štýlových životopisov

Tibor Švarda

Kríza núti ľudí byť kreatívnejšími, alebo 9 štýlových životopisov

Aktuálna situácia na pracovnom trhu nie je ružová asi v žiadnej krajine vo vyspelom svete. Máme tu toľko omieľanú krízu, ktorá sa najvýraznejšie prejavuje nedostatočným generovaním nových pracovných miest. Záujemcovia, ktorí nechcú podnikať, ale aktívne hľadajú nové svieže zamestnanie majú sťažené podmienky čoraz väčšou konkurenciou. Tvrdý pracovný trh, ale tiež nie je na škodu, keďže kandidáti sa musia oveľa viac snažiť, aby vyčnievali nad zbytkom. Prinášam 9 kreatívnych životopisov / resumé, ktoré spôsobili väčší rozruch na webe svojou niekoľko miliónovou návštevnosťou. Inšpirujme sa teda a buďme kreatívnejší !!!

  • 27. feb 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 254x
  • 2
Španielsko topiace sa v problémoch

Tibor Švarda

Španielsko topiace sa v problémoch

Z nového roka nám ubehol len jeden mesiac a na starom kontinente opäť panuje nervózna atmosféra. Nie že by sme tu predtým všetci skákali od radosti, ale Európska únia konkrétnejšie eurozóna  dostala facku, ktorú nepotrebovala a ako vždy vôbec neočakávala. Španielsko, jeden z členov tohto VIP klubu, s vysokou pravdepodobnosťou pred pár dňami prekonalo doteraz najviac obávaného strašiaka posledných rokov (Grécko) v jeho schopnosti naháňať hrôzu politikom, podnikateľom, verejnosti, trhom a ostatným vplyvným hráčom. Táto ťažko skúšaná krajina sa nám priamo pred našimi očami prepadáva hlbšie do krízy, ktorá začala prasknutím bubliny na realitnom a hypotekárnom trhu, ďalej transformovala na dlhovú a bankovú krízu, má znaky ekonomickej krízy s vysokou mierou nezamestnanosti a pomerne čerstvo kolujú v médiách nové prívlastky o odvolávajúc sa na krízu dôvery, ktorá otriasa základmi najdôležitejších inštitúcií španielskej demokracie. Čo sa teda deje v Španielsku?

  • 5. feb 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 541x
  • 0
Fed s jeho QE 4 a fiškálny útes: strach naháňajúci experiment

Tibor Švarda

Fed s jeho QE 4 a fiškálny útes: strach naháňajúci experiment

Pseudo katastrofický rok 2012 nám skončil a vkročili sme do nového roku 2013 o ktorom som sa už viackrát vyjadril v zmysle, že svetovú ekonomiku v ňom pravdepodobne čaká takzvaná dokonalá búrka, niečo ako možný nepekný koniec dlho naťahovanej agónie. A mám čoraz väčšiu istotu, že sa to naozaj môže stať. Prečo? Veď len po decembrových top udalostiach z Ameriky opäť raz bezradne krútim hlavou nad tvrdohlavosťou a zaslepenosťou „top" svetových hráčov. Oni proste naozaj nevedia, čo robia. Pardon, sú konzistentní vo svojej hlúposti už od prepuknutia krízy v roku 2008. Fed úplne otvorene začal s kvantitatívnym uvoľňovaním s poradovým číslom 4 (QE4) a americkí politici dočasne „vyriešili" európskym spôsobom pád ich zasľúbenej krajiny z fiškálneho útesu. Nikto netlieska. Nikoho to už totiž nebaví. A všetci akosi vieme, že to čo nám varia za veľkou mlákou sa nás akosi týka. Čo nám teda páni bankári a politici navarili do nového roku a prečo by sme sa mali obávať?

  • 9. jan 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 481x
  • 0
Bridlicový plyn (shale gas) – nádej alebo utópia?

Tibor Švarda

Bridlicový plyn (shale gas) – nádej alebo utópia?

Energetika je jednou z najdôležitejších oblastí v súčasnom modernom globálnom hospodárstve. Ak svet potrebuje technologickú revolúciu, tak určite v tomto segmente. Očakávania sú totiž obrovské. Rast celosvetovej populácie ide ruka v ruke s hladom po vyššej kvalite života. Nehovoriac o tom, že sa kladie čoraz väčší dôraz na ekologickosť a ekonomickosť nových technológií (vplyv na životné prostredie a najnižšia možná cena na jednotku vyrobenej energie). Čoraz viac môžeme počuť, aj z úst politikov, o technologickej revolúcii, ktorá práve prebieha v USA. Mám na mysli tzv. bridlicový plyn a ropu (shale gas and oil). Nejde o zelené technológie, ale napriek tomu sa v USA podarilo znížiť emisie oxidu uhličitého a dostať cenu zemného plynu na rekordne nízke úrovne. Preto približujem aktuálnu situáciu v Spojených štátoch amerických, ktoré začínajú inšpirovať ďalšie ekonomiky k aktivite v danej oblasti.

  • 16. dec 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 691x
  • 0
Island ukazuje Západu možnú cestu z krízy, ale zjavne zbytočne...

Tibor Švarda

Island ukazuje Západu možnú cestu z krízy, ale zjavne zbytočne...

Situácia, v ktorej sa ocitol Island na sklonku roku 2008 po prepuknutí finančnej krízy bola ako zo zlého sna, priam z najhoršej nočnej mory. Lokálny trh s cennými papiermi sa prepadol o 90 percent, nezamestnanosť narástla deväťnásobne, inflácia vystrelila na viac ako 18 percent, všetky najväčšie banky sa rozsypali ako domček z kariet. Po takýchto strach naháňajúcich údajoch a s pohľadom upreným na súčasnú situáciu v Európe či v USA, by bolo logické predpokladať, že islandská ekonomika na tom určite ešte stále nie je najlepšie. Opak je pravdou. Na Islande si nebral nikto servítky a táto sympatická krajina implementovala odvážne opatrenia v boji proti kríze a vyzerá, že sa daný risk oplatil.

  • 9. dec 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 018x
  • 2
reklama
Štyri roky s Barackom Obamom stačili. Nemyslíte?

Tibor Švarda

Štyri roky s Barackom Obamom stačili. Nemyslíte?

Pomaličky ale isto sa nám blížia najočakávanejšie a najdôležitejšie voľby tohto katastrofickými scenármi ospevovaného roku 2012. Nemám na mysli nič iné ako voľby na post amerického prezidenta. Možno časom budem písať, že voľby čínskeho prezidenta sú dôležitejšie, ale ešte stále nenastal daný obrat. USA majú ešte zopár rokov čas, tak im teda doprajme punc dôležitosti. Barack Obama je sympaťák. Aj mňa si pred rokmi získal. Mal totiž charizmu a srdce, čo sa nedalo povedať o republikánskom protikandidátovi McCainovi a jeho vtipnom aljašskom prívesku Sarah Palin. Obama nastúpil do úradu v nezávidenia hodnej situácii a bolo zrejmé, že nebude mať na ružiach ustlané. Ako teda hodnotiť jeho štyri roky? Dlho som sa načakal, kým som konečne našiel hodnotenie úradovania Baracka Obamu, s ktorým sa viem stotožniť. Minulý týždeň Niall Ferguson napísal v Newsweeku odzbrojujúce a kritické hodnotenie jeho úradovania, ktoré vyvolalo v Amerike menší rozruch a začal sa vyslovene až hon na čarodejnice. Liberáli sa vehementne pustili do konzervatívneho Fergusona, ktorý sa ani na moment nezľakol. Prinášam hlavné body jeho argumentácie, prečo by nemal byť Barack Obama znovuzvolený.

  • 27. aug 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 968x
  • 5
Dokonalá búrka udrie naplno pravdepodobne v roku 2013

Tibor Švarda

Dokonalá búrka udrie naplno pravdepodobne v roku 2013

Videli ste najnovšieho Batmana? Ja osobne už dvakrát. Neviem ako vy, ale tento film veľmi krásne ilustruje, čo nás môže čakať v tomto storočí. Naskakujú mi až zimomriavky, keď si vybavím niektoré scény či citáty. Veľmi veľa z daného filmu je aplikovateľné na súčasnú globálnu ekonomiku, konkrétnejšie na našu Západnú civilizáciu. V súčasnosti sa Západné ekonomiky nachádzajú vo fáze pred búrkou, ale ako vo filme, zvyšuje sa reálna pravdepodobnosť, že príde tzv. dokonalá búrka ako predpovedajú mnohí ekonómovia, ktorá sa len umelo odďaľuje. Podľa môjho názoru sa už búrke naše ekonomiky nevyhnú a otázne je len, či Západ bude musieť zažiť taký nepríjemný spoločenský a sociálny experiment, ako nám ho servíruje film. Nie je to vylúčené, keďže revolúcie sú súčasťou našich dejín a nemáme istotu, že nebudeme svedkami ďalšej, ktorá zmení naše životy na nepoznanie. Preto je dôležité selektovať informácie, aby sme sa v kritickej situácii priklonili na správnu stranu. V tejto týždňovke prinášam názory odborníkov, ktorých si vážim, na tzv. dokonalú búrku, ktorá prichádza, len neviem či nás z nej dostane nejaký super hrdina.

  • 17. aug 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 560x
  • 6
Top 10 vedeckých poznatkov o sexe a príťažlivosti

Tibor Švarda

Top 10 vedeckých poznatkov o sexe a príťažlivosti

Leto je v plnom prúde. Uhorková sezóna vrcholí. Aj preto som sa rozhodol, že sa aspoň na chvíľku na tomto mieste nebudem zaťažovať politickým a ekonomickým dianím všade vôkol nás. Vypínam. Budem sa radšej zamýšľať nad tým, čo v tomto období pravdepodobne trápi nezanedbateľnú časť populácie. Top témou na leto, ako srší zo všetkých trendy magazínov, je sex a príťažlivosť. Keďže som na webe objavil kopec zaujímavých štúdií, pozriem sa na danú tému z vedeckého hľadiska. Blogger Eric Barker, ktorý píše pre Wired, má na internete skvelý blog (http://www.bakadesuyo.com/) o novinkách v psychologickom výskume na danú tému. Prinášam niektoré z jeho najviac fascinujúcich poznatkov o sexe a príťažlivosti.

  • 6. aug 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 965x
  • 0
Bridlicový plyn zamieša karty v globálnej energetickej geopolitike

Tibor Švarda

Bridlicový plyn zamieša karty v globálnej energetickej geopolitike

Ako povedal Bill Gates minulý rok na jednej z TED konferencií, ak by si mal želať jedno jediné prianie, ktoré by zmenilo osud ľudstva v nasledujúcich 50 rokoch, rozhodol by sa pre tzv. energetický zázrak - novú technológiu, ktorá by vyrábala energiu za polovičnú cenu uhlia a bez emisií oxidu uhličitého. Je to viac než pochopiteľné, keďže energetika je kľúčovou oblasťou v dnešnom modernom svete. Neustále sa strachujeme ako vyzerá budúcnosť v tomto odvetví. Kedy sa nám minie ropa? Je globálne otepľovanie skutočnou hrozbou? Sú obnoviteľné zdroje riešením? Alebo zemný plyn? V priebehu posledných rokov sa rozrastá diskusia o tom ako nás spasí nekonvenčná ťažba fosílnych palív, keďže obnoviteľné zdroje sú stále drvivo nákladné. A keďže jadro nám čoraz viac naháňa hrôzu (mne nie), príde mi ako rodiaci sa zázrak rastúce využívanie tzv. bridlicového plynu (shale gas).Vôbec nie je prehnané konštatovať, že v nasledujúcich rokoch môžeme vďaka nemu očakávať výrazné geopolitické zmeny v globálnej energetike. Prečo?

  • 11. jún 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 606x
  • 4
Od demokracie k bankokracii alebo smutný príbeh s nepekným koncom

Tibor Švarda

Od demokracie k bankokracii alebo smutný príbeh s nepekným koncom

Pohľad celého sveta sa už dlhodobo upiera na Európu, v posledných týždňoch mu doslova idú oči z jamiek vypadnúť nad zhoršujúcou sa hospodárskou situáciou sprevádzanou čudesnými voľbami a množiacimi sa ekonomickými a politickými protestmi. Ako sa niečo také mohlo stať po „nekonečných" rokoch rastu a nadbytku? Kríza sa už dokonca stala dennodennou súčasťou našich životov. Zlyhala toľko ospevovaná demokracia? Kto nesie vinu, my ľudia (voliči) alebo politici? Ako sa demokracia pretransformovala na bankokraciu?

  • 21. máj 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 985x
  • 1
reklama
Dôležitá epická slovná bitka medzi Ronom Paulom a Paulom Krugmanom

Tibor Švarda

Dôležitá epická slovná bitka medzi Ronom Paulom a Paulom Krugmanom

Svet je plný protikladov. Tieto protipóly ako napr. svetlo a temnota, biela a čierna, plus a mínus, jing a jang či dobro a zlo sme si my ľudia definovali, aby sme lepšie pochopili dva protichodné extrémy a aby sme vedeli ľahšie určiť hranice medzi nimi. Aj v ekonomickej teórii existujú protichodné prúdy ekonomického myslenia. Medzi najznámejšiu dvojicu znepriatelených táborov patrí keynesiánska a rakúska škola, ktoré si výrazne protirečia (nielen) v otázke štátnych zásahov do ekonomiky. Pred nedávnom sme mohli byť svedkami zaujímavého slovného „battlu" medzi republikánskym kandidátom na prezidenta a nasledovníka učenia rakúskej školy Rona Paula s predstaviteľom keynesiánskych myšlienok a nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu Paulom Krugmanom. Keďže podobné diskusie nie sú na dennom poriadku, jednalo sa o vzácnu výmenu názorov.

  • 1. máj 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 890x
  • 14
Barter teda výmenný obchod sa stáva reálnou alternatívou k peniazom

Tibor Švarda

Barter teda výmenný obchod sa stáva reálnou alternatívou k peniazom

Fakt, že niečo nie je v poriadku so súčasnými ničím nekrytými peniazmi, si začína uvedomovať čoraz viac ľudí. I keď ak by mainstreamové médiá viac informovali o udalostiach, ktoré prinášam v tomto príspevku, tak by sa ešte väčšiemu počtu ľudí pravdepodobne začali otvárať oči. Žiaľ to politici, finančníci a centrálni bankári určite nechcú. Našťastie nevedia úplne predvídať, aké reakcie môžu vyvolať ich kroky. Kto by totiž očakával, že paradoxne hospodárske ale i obchodné politiky podporujúce dolár a euro, nepriamo vyvolajú znovuzrodenie či obrodenie niečoho tak „zastaraného" ako je barter?

  • 28. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 665x
  • 13
Západu nehrozí stratená dekáda, už sa v nej bohužiaľ nachádzame...

Tibor Švarda

Západu nehrozí stratená dekáda, už sa v nej bohužiaľ nachádzame...

Európe a USA mnohí ekonómovia predpovedajú blížiace sa obdobie dlhodobej hospodárskej stagnácie či oveľa horšieho vývoja. Napr. ekonomiky v Latinskej Amerike postihla stratená dekáda po roku 1982 a Japonsko už stagnuje vyše štvrťstoročia. Západný svet sa už ale tiež stihol nakaziť rovnakou chorobou ako nebohé Japonsko. Tento fakt si, žiaľ, mnoho ľudí nechce pripustiť. Áno sme v kríze, stagnácia sa už dávno začala. Každý politik či ekonóm hovorí, že Západ sa poučí na chybách Japonska a nebude ich opakovať a tak sa stratenej dekáde vyhne. Omyl, prinášam zaujímavé grafy, ktoré potvrdzujú, že už sme v nej.

  • 19. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 217x
  • 11
Prečo je legalizácia marihuany dôležitým krokom pre spoločnosť...

Tibor Švarda

Prečo je legalizácia marihuany dôležitým krokom pre spoločnosť...

V Amerike sa pred nedávnom udiala veľká vec, keď si vplyvný konzervatívec uvedomil, že jeho názory a postoje, ktorým hlboko veril niekoľko dekád, neboli správne a úprimne priznal, že treba prijať opačný liberálny prístup. O akej téme bola reč? O dlhoročnej vojne Ameriky proti drogám. O tom ako táto politika na plnej čiare zlyhala. Nehovoriac o dych vyrážajúcich implikáciách na kriminalitu a väznice praskajúce vo švíkoch. V tomto príspevku prinášam čísla, ktoré jednoznačne potvrdzujú, že treba zmenu v myslení a v prijímaných politikách, ale nielen v USA, ale samozrejme na globálnej úrovni. Dobrým začiatkom je, pre mnohých nestráviteľný prístup, zavedenie legalizácie marihuany.

  • 10. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 190x
  • 52
Prečo lotérie nie sú ničím iným ako ďalšou daňou pre chudobných?

Tibor Švarda

Prečo lotérie nie sú ničím iným ako ďalšou daňou pre chudobných?

Podali ste si loto? Či holdujete iným lotériám? Veď kto odolá pokušeniu a aspoň raz za život si nepodá tiket so svojimi „osudovými" číslami? Priznávam sa, aj ja sám som občas podľahol. Veď predsa, my ľudia, nie sme racionálne uvažujúce bytosti, ale ako podľa najnovších štúdií vieme, vo veľkej miere sa rozhodujeme na základe emócií. A emočná sila rekordných jackpotov spočíva v našej hlúposti. V tomto príspevku sa budem snažiť apelovať na racionálnosť v každom z nás. Prinášam zaujímavé štatistiky či výsledky štúdií v oblasti lotérií, ktoré mapujú situáciu v USA, ale závery sú zovšeobecniteľné a použiteľné globálne a teda aj u nás v Európe.

  • 3. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 803x
  • 7
reklama
Čo si myslí George Soros o ekonomike USA, Obamovi a kríze v Európe?

Tibor Švarda

Čo si myslí George Soros o ekonomike USA, Obamovi a kríze v Európe?

Tento mesiac poskytol George Soros, jeden z najúspešnejších investorov všetkých dôb, ktorý vynaložil miliardy dolárov na podporu demokracie po celom svete, podporou tzv. otvorených spoločností, ale zároveň aj kontroverzná osobnosť, rozhovor môjmu najobľúbenejšiemu americkému komentátorovi Fareedovi Zakariovi. Myslím, že je celkom užitočné vedieť ako tento starý lyšiak uvažuje. Rozhovor je možné rozdeliť do troch kľúčových oblastí - stav americkej ekonomiky, hodnotenie politiky Baracka Obamu a kríza (katastrofa?) v Európe. Prinášam jemne skrátený preklad hlavných myšlienok a zaujímavostí z daného rozhovoru.

  • 29. feb 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 199x
  • 6
Čínsky tabakový priemysel svojou veľkosťou vyráža dych

Tibor Švarda

Čínsky tabakový priemysel svojou veľkosťou vyráža dych

Ako tomu už je raz na svete zvykom, my ľudia sme tvory majúce sklony k závislostiam rôzneho charakteru. Spektrum možností je značne široké od neškodných až po životne nebezpečné neresti. Pred nedávnom som čítal zaujímavý článok o jednej z nebezpečnejších závislostí a to o fajčení cigariet. Iste poviete si, sú aj horšie veci. Ale ten článok sa zaoberal tabakovým priemyslom v Číne a dané údaje mi ich rozsahom proste vyrazili dych.

  • 15. feb 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 477x
  • 4
Fed na čele s Benom Bernankem opäť raz "zahviezdil"...

Tibor Švarda

Fed na čele s Benom Bernankem opäť raz "zahviezdil"...

Kým celý svet, hlavne cez objektívy mainstreamových médií, minulý týždeň sledoval prejav Baracka Obamu o stave únie ako „naj" udalosti v USA, ako zvyčajne, aby sa bežný človek mohol dozvedieť o oveľa kľúčovejšej a zásadnejšej udalosti (ktorá má výrazný vplyv na jeho život v krátko až strednodobom horizonte), musel vyvinúť dodatočné úsilie alebo mať extrémne citlivý sluch či vnímanie, aby tú malú správičku zapadajúcu v spleti „dôležitých informácií" vôbec zachytil. Čo môžem mať asi tak na mysli? Nič iné ako tlačovú konferenciu Bena Bernankeho teda šéfa FEDu a jeho veľmi riskantné vyhlásenie ohľadom aktuálnej monetárnej politiky USA.

  • 29. jan 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 131x
  • 9
Globálny čierny trh je najrýchlejšie rastúcou ekonomikou na svete

Tibor Švarda

Globálny čierny trh je najrýchlejšie rastúcou ekonomikou na svete

Zabudnite na Čínu, globálna šedá ekonomika (či sivá ekonomika, tieňové hospodárstvo, čierny trh, vyberte si pojem aký chcete) je v súčasnosti najrýchlejšie rastúcou ekonomikou na svete. A to je len informácia na zahriatie. Podľa OECD až polovica globálnej pracujúcej populácie (okolo 1,8 miliardy ľudí) bola zamestnaná v roku 2009 v šedej ekonomike. Prečo by nás to všetkých ale malo trápiť?

  • 22. jan 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 006x
  • 2
Tvrdé pristátie čínskej ekonomiky v roku 2012 spôsobí katastrofu...

Tibor Švarda

Tvrdé pristátie čínskej ekonomiky v roku 2012 spôsobí katastrofu...

Veľké množstvo ľudí má rešpekt pred ešte len nedávno začatým rokom 2012. Dané obavy sa väčšinou viažu na „blížiaci" sa koniec sveta, ktorý predpovedá mayský kalendár. Iste, ak si ľudia pozreli Emmerichov film 2012, potom ich môžu ich vlastné emócie krásne znervózňovať. Obavy sú ale na mieste a to dokonca z čisto racionálnych dôvodov. Neistota z roku 2012 je totiž plne oprávnená, keďže sa blíži dlho odkladaná pohroma, ktorú nám globálne elity ich nezodpovednými politikami krásne pripravili. A to zo mňa nehovoria emócie, ale obyčajný sedliacky rozum. V globálnej ekonomike sú tri veľké ohniská, ktoré, povedzme to slušne, nie sú v ideálnom stave. Prvým ohniskom je eurozóna. V dôsledku jej dlhovej krízy, je v súčasnosti najväčším strašiakom a berie na seba najviac pozornosti. Druhé sú USA, ktoré sa tvária relatívne v poriadku a chcú riešiť neduhy eurozóny, pritom ich vlastné štrukturálne problémy, ich môžu položiť oveľa bolestivejšie. Podľa mňa a viacerých „bears" (medveďov) bude pád tretieho ohniska teda Číny, katalyzátorom katastrofy roku 2012, ktorá výrazne ovplyvní Európu a USA, v dôsledku značnej prepojenosti ekonomík prehĺbi ich zlú situáciu do nepredstaviteľných rozmerov.

  • 16. jan 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 799x
  • 0
reklama
SkryťZatvoriť reklamu